İletişim

(+90) 312 354 1012

Bize ulaşın!

Bilgileriniz:

Mesajınız:

Mesajınız gönderildi. Close this notice.

Kasko/Trafik Sigortası Teklif Al

Kişisel Bilgileriniz:

Araç Bilgileriniz:

Talebiniz gönderildi. Close this notice.

Kredili Hayat Sigortası Teklif Al

Kişisel Bilgileriniz:

Kredi Bilgileriniz

Teminat Tutarı: TL

Talebiniz gönderildi. Close this notice.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklif Al

Kişisel Bilgileriniz:

Talebiniz gönderildi. Close this notice.

Konut Sigortası Teklif Al

Kişisel Bilgileriniz:

Talebiniz gönderildi. Close this notice.

Talebiniz gönderildi. Close this notice.
4 sene ago · by · 0 comments

Asansör Kazalarında Üçüncü Kişilere Karşı Sorumluluk Sigortası Genel Şartları

Yürürlük Tarihi: 01 Ekim 1984

Sigortanın Teminatının Kapsamı:

Madde 1

Bu sigorta, sözleşme ile daimi bakıma tabi olan ve marka, tip, kullanılış tarzı, taşıma kapasitesi ile bulunduğu yerin adresi, bu poliçede gösterilen asansör veya asansörlerle ilgili olarak meydana gelebilecek kazalar sonucu üçüncü kişiler tarafından ileri sürülecek tazminat miktarlarını poliçede yazılı meblağlara kadar temin eder.

Sigortacı, ayrıca bu sigorta ile ilgili olarak bir dava açılması halinde hükmolunan mahkeme masrafları ile avukatlık ücretlerini ödemekle yükümlüdür. Şu kadar ki hükmolunan tazminat sigorta bedelini geçerse sigortacı, avukatlık ücreti dahil dava masraflarına, ancak sigorta bedeli oranında iştirak eder.

Teminat Dışında Kalan Haller:

Madde 2

Aşağıdaki haller sigorta teminatının dışındadır:
a)Kasten ika olunan veya bilerek sebebiyet verilen olaylar sonucu doğacak zarar ve ziyan talepleri,
b) Bir sözleşmenin ifasına veyahut özel bir anlaşmaya dayanıp, sigortalının kanuni sorumluluk ölçüsünü aşan talepler,
c) Sigortalıya bir hizmet veya vekalet münasebetiyle bağlı kimseler ve sigortalının aile efradı tarafından vaki olan talepler. Bu madde bakımından aile efradı sayılan kimseler şunlardır:
Sigortalının eşi, usul ve füruu (Sigortalının edindiği evlatlar ile sigortalıyı evlat edinenler dahil), sigortalının kendisi ile birlikte oturmaları halinde kardeşleri, damatları, gelinleri ve kendisi tarafından bakılan akrabaları, sigortalının eşinin usul ve füruu ile kardeşleri.
Sigortalı bir şirket ise, bu şirketin gayri mahdut sorumlu ortakları ile bunların yukarıdaki fıkra mucibince aile efradı tarafından vuku bulan talepler de sigorta teminatı dışındadır:
d)Münhasıran taşıma kapasitesinin aşılması sebebiyle meydana gelen zarar ve ziyalar,
e) Yangın, yıldırım, infılak, sel, deprem veya harici bir sebebin meydana getirdiği maddi ziya ve hasarlar,
f) Harp, her türlü harp olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (harp ilan edilmiş olsun olmasın), iç harp, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler sebebiyle meydana gelen, bütün ziya ve hasarlar,
g) Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer artıklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden husule gelen iyonlayıcı radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin sebep olduğu bütün ziya ve hasarlar (bu bentte geçen yanma deyimi, kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrışım ”fission” olayını kapsayacaktır),
h) Grev ve lokavt sebebiyle meydana gelen ziya ve hasarlar.
i) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda meydan gelen zararlar.

Sigortanın Başlangıcı ve Sonu:

Madde 4

Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin 12.00’de başlar ve öğleyin saat 12.00’de sona erer.

Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü:

Madde 5

Sigortacı, bu sigortayı, sigorta ettirenin rizkonun hakiki durumunu bildirmek üzere teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde yazılı beyanına dayanarak kabul etmiştir.

Sigorta ettirenin beyanı hakikate aykırı veya eksik ise, sigortacının sözleşmeyi yapmamasını veya daha ağır şartlarla yapmasını gerektirecek hallerde:
a) Sigorta ettirenin kasdı varsa, sigortacı durumu öğrendiği tarihten itibaren bir ay içinde sözleşmeden cayabilir ve riziko gerçekleşmiş ise sigorta ettirene tazminatı ödemez. Cayma halinde sigortacı prime hak kazanır.
b) Sigorta ettirenin kasdı bulunmaz ise, sigortacı durumu öğrendiği tarihten itibaren bir ay içinde sözleşmeyi fesheder veya prim farkını almak suretiyle akdi yürürlükte tutar.
Sigorta ettiren talep edilen prim farkını kabul etmediğini 15 gün içinde bildirdiği taktirde akit feshedilmiş olur.
Sigortacı tarafından iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasıtası ile yapılan fesih ihbarı sigortalının tebellüğ tarihini takip eden 5. iş günü saat 12.00’de hüküm ifade eder.
Feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçen sürenin primi gün esası üzerinden hesap edilir ve fazlası geri verilir.
c) Cayma, fesih veya prim farkını talep etme hakkı, süresinde kullanılmadığı taktirde düşer.
d) Sigorta ettirenin kasdı bulunmadığı takdirde riziko:
1- Sigortacı durumu öğrenmeden önce veya,
2- Sigortacının fesih ihbarında bulunabileceği süre içinde veyahut,
3- Bu ihbarın hüküm ifade etmesi için geçecek süre içinde gerçekleşirse, sigortacı tahakkuk ettirilen prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasındaki nisbet dairesinde tazminattan indirim yapar.

Sigorta Süresi İçinde İhbar Yükümlülüğü ve Sonuçları:

Madde 6

Akdin yapılmasından sonra rizikonun teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde beyan olunan hususları sigortacının muvafakati olmadan değiştirildiği takdirde sigorta ettiren, bu değişikliği:
a) Kendisi tarafından veya açık veya zımni rızası ile bir başkası tarafından yapılmış ise derhal,
b) Açık veya zımni rızası olmadan başka bir şahıs tarafından yapılmış ise durumu öğrenir öğrenmez,
ve her iki halde de en geç 8 gün içinde sigortacıya ihbarla yükümlüdür.

Sigortacı, değişikliği öğrendiği tarihten itibaren, bu değişiklik sözleşmeyi yapmamasını veya daha ağır şartlarla yapmasını gerektiriyorsa 8 gün içinde:
1- Sözleşmeyi fesheder veya,
2- Prim farkını talep etmek suretiyle sözleşmeyi yürürlükte tutar.

Sigorta ettiren, talep edilen prim farkını kabul etmediğini 8 gün içinde bildirdiği takdirde akit feshedilmiş olur.

Sigortacı tarafından iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasıtası ile yapılan fesih ihbarı sigortalının tebellüğ tarihini takip eden 5. iş günü saat 12.00’de hüküm ifade eder.

Feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esası üzerinden hesap edilir ve fazlası geri verilir.
Süresinde kullanılmayan fesih veya prim farkını talep etme hakkı düşer . Rizikonun teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde beyan olunan kullanılış tarzının değiştiğini öğrenen sigortacı, sigorta primini tahsil etmek gibi sigorta sözleşmesinin aynen devamına razı olduğunu gösteren bir harekette bulunursa fesih veya prim farkını talep etme hakkı düşer.

Rizikoyu ağırlaştırıcı değişiklikleri sigorta ettiren ihbar süresi içersinde kasden bildirmemişse, ihbar süresinden sonra gerçekleşen zararlara ait tazminat hakkı düşer; ihbar yükümlülüğüne riayetsizlik kasıtlı değilse alınan primle alınması gereken prim arasındaki orantıya göre tazminattan indirim yapılır. Değişikliğin rizikoyu hafıfletici mahiyette olduğu ve daha az prim tatbikini gerektirdiği anlaşılır ise, bu değişikliğin yapıldığı tarihten sözleşmenin sona ermesine kadar geçecek süre için gün esasına göre bulunacak prim farkı sigorta ettirene geri verilir.

Sigorta Priminin Ödenmesi, Sigortacının Sorumluluğunun Başlaması ve Sigorta Ettirenin Temerrüdü:

Madde 7

Sigorta priminin tamamının, primin taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa peşinatın (ilk taksit) akit yapılır yapılmaz ve en geç poliçenin teslimi karşılığında ödenmesi gerekir. Aksi kararlaştırılmadıkça, prim veya peşinat ödenmediği takdirde poliçe teslim edilmiş olsa dahi sigortacının sorumluluğu başlamaz ve bu husus poliçenin ön yüzüne yazılır. Sigorta ettiren kimse, sigorta primini veya primin taksitle ödenmesi kararlaştırıldığı takdirde peşinatını, sigorta poliçesinin teslim edildiği günün bitimine kadar ödemediği takdirde temerrüde düşer ve prim borcunu temerrüde düştüğü tarihi takip eden 30 gün içinde dahi ödemediği takdirde sigorta sözleşmesi hiç bir ihtara gerek olmaksızın feshedilmiş olur. Prim ödenmemiş olmasına rağmen poliçenin teslimi ile sigortacının mesuliyetinin başlayacağının kararlaştırıldığı hallerde, bu bir aylık sürenin ilk 15 gününde sigortacının sorumluluğu devam eder.

Primin taksitle ödenmesi kararlaştırıldığı takdirde, taksitlerin kesin ödeme zamanı, miktarı ve vadesinde ödenmemesinin sonuçları poliçe üzerine yazılır veya poliçe ile birlikte yazılı olarak sigorta ettirene bildirilir. Sigorta ettiren kimse, kesin vadeleri poliçe üzerinde belirtilen ya da yazılı olarak kendisine bildirilmiş olan prim taksitlerinin herhangi birini vade günü bitimine kadar ödemediği takdirde temerrüde düşer. Sigorta ettiren, prim borcunu temerrüde düştüğü tarihi takip eden 15 gün içinde ödemediği takdirde sigorta teminatı durur. Rizikonun gerçekleşmemesi kaydıyla, teminatın durduğu süre içinde prim borcunun ödenmesi halinde teminat durduğu yerden devam eder .Sigorta teminatının durduğu tarihten itibaren 15 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi halinde, sigorta sözleşmesi hiç bir ihtara gerek olmaksızın feshedilmiş olur.

Poliçenin ön yüzüne yazılması kaydıyla, rizikonun gerçekleşmesiyle henüz vadesi gelmemiş prim taksitlerinin sigortacının ödemekle yükümlü olduğu tazminat miktarını aşmayan kısmı, muaccel hale gelir .

Bu madde uyarınca sigorta sözleşmesinin feshedilmiş sayıldığı hallerde, sigortacının sorumluluğunun devam ettiği süreye tekabül eden prim gün esası üzerinden hesap edilerek fazlası sigorta ettirene iade edilir.

Zarar Vukuunda Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri:

Madde 8

Sigorta ettiren, poliçe teminatına girebilecek herhangi bir kazanın vukuunda aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür.
a) İşbu sözleşmeye göre, sigorta ettirenin sorumluluğunu mucip olabilecek her hadiseyi, buna muttali olduğu andan itibaren 5 gün içinde sigortacıya yazı ile ihbar etmek,
b) Sigortalı değilmişcesine gerekli kurtarma ve korunma tedbirlerini almak ve bu maksatla sigortacı tarafından verilecek talimata elinden geldiği kadar uymak,
c) Sigortacının talebi üzerine, kazanın sebebi ile hangi hal ve şartlar altında vukua geldiğini ve neticelerini tespite yararlı ve sigortalı için sağlanması mümkün gerekli bilgi ve belgeleri (aslı ve kendisi tarafından tasdikli sureti veyahut fotokopisi) gecikmeksizin vermek ezcümle, hadisenin hangi gün ve saatte ve nerede vaki olduğunu ve rücu hakkının kullanılmasına yararlı sigortalı için sağlanabilecek gerekli bilgi ve belgeleri temin ve muhafaza etmek,
d) Kazanın sebebi ile hangi hal ve şartlar altında vukua geldiğini tespit ve sorumluluğun tayini için yapılacak tahkikatta ve delillerin toplanmasında sigortacıya elinden gelen yardımda bulunmak,
e) Kazadan dolayı, sigorta ettiren dava yolu ile veya sair suretle bir tazminat talebi karşısında kalır veya aleyhine cezai takibata geçilirse, keyfiyetten sigortacıyı derhal haberdar etmek ve tazminatın talebine ve cezai takibata müteallik olarak almış olduğu ihbarname, davetiye gibi bilcümle tebliğnameleri derhal sigortacıya tevdi etmek.
f) Dava açılması halinde davanın takip ve idaresi için, sigortacının göstereceği avukata lazım gelen vekaletnameyi vermek,
g) Tazminat yükümlülüğü ve miktarı ile rücu haklarının tespiti için sigortacının yetkili kıldığı temsilcilerinin kaza sonucundaki zararlarla ilgili belgeler üzerinde yapacakları araştırma ve incelemelere müsaade etmek,h) Sigorta konusu ile ilgili başkaca sigorta sözleşmeleri varsa bunları sigortacıya bildirmek,
i) Sigorta ettiren sigortacının ikame edebileceği davaya yararlı ve elde edilmesi mümkün belge ve bilgileri vermek.

Tazminat Miktarının Tespiti:

Madde 9

Sigortacı, tazminat talebinde bulunan kişi veya kişilerle doğrudan doğruya temasa geçerek anlaşma hakkını haizdir.

Sigortacının sarih muvafakati olmadıkça, sigorta ettiren tazminat talebini kısmen veya tamamen kabule mezun olmadığı gibi, zarar görenlere herhangi bir tazminat tediyesinde de bulunamaz.

Dava açılması halinde, davanın takip ve idaresi sigortacıya aittir.

Dava masrafları, yukanda 1. madde ile ifade edildiği gibi sigortacıya aittir. Ancak, cezai takibattan doğan diğer bilumum masraflarla muhtemel para cezaları sigorta teminatı dışında kalır.

Zarar ve Tazminatın Sonuçları

Madde 10

Sigortacı ödediği tazminat miktarınca hukuken sigorta ettiren yerine geçer.

Kısmi hasarlarda taraflar sigorta sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Taraflar fesih hakkını ancak tazminat ödenmeden önce kullanabilir.

Sigortacı tarafından iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasıtası ile yapılan fesih ihbarı sigortalının tebellüğ tarihini takip eden 5. iş günü saat 12.00’de hüküm ifade eder ve feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esası üzerinden hesap edilir ve fazlası geri verilir.

Sigorta ettiren, fesih hakkını kullandığı takdirde bu fesih, ihbarın postaya veya notere verildiği tarihi takip eden gün öğleyin saat 12.00’de hüküm ifade eder ve işlememiş sigorta süresine ait prim geri verilmez.

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Vergi, Resim ve Harçlar

Madde 11

Sigorta sözleşmesine, bedeline veya primine ilişkin olarak Kanunlara göre sigorta ettirene yüklenmiş veya yüklenecek vergi, resim ve harçlar sigorta ettirenden alınır.

Tebliğ ve İhbarlar

Madde 12

Sigorta ettirenin ihbar ve tebliğleri sigorta şirketinin merkezine veya sigorta sözleşmesine aracılık yapan acenteye, noter aracılığıyla veya taahhütlü mektupla yapılır.

Sigorta şirketinin ihbar ve tebliğleri de sigorta ettirenin poliçede gösterilen adresine, bu adresin değişmiş olması halinde sigorta şirketinin merkezine veya sigorta sözleşmesine aracılık yapan acenteye bildirilen son adresine aynı suretle yapılır.

Taraflara imza karşılığı olarak elden verilen mektup veya telgrafla yapılan ihbar ve tebliğler de taahhütlü mektup hükmündedir.

Ticaret ve Mesleki Sırların Saklı Tutulması

Madde 13

Sigortacı, sigorta ettirene ait öğreneceği ticari ve mesleki sırların saklı tutulmamasından doğacak zararlardan sorumludur.

Yetkili Mahkeme

Madde 14

Sigortacı ile sigorta ettiren arasındaki ihtilaflarda yetkili mahkeme sigortalının ikametgahının veya sigortacının merkezinin veya poliçeyi imza eden acentenin bulunduğu yer mahkemesidir.

Zamanaşımı

Madde 15

Sigorta sözleşmesinden doğan bütün talepler on yılda zaman aşımına uğrar.

Özel Şartlar

Madde 16

Bu Genel Şartlara ve varsa bunlara ilişkin klozlara aykırı düşmeyen özel şartlar konulabilir.

Read more

6 sene ago · by · 0 comments

SBM Trafik Sigortası Fiyat Alma

Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak için eskiden bütün sigorta acentelerine ulaşmak gerekirdi.

Fiyat, teminat veya ödeme anında taksit alternatifleri için en uygun sigorta şirketini bulmaya çalışan sigortalılar sigorta acenteleriyle görüşüp en uygununu bulmaya çalışırdı. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesinde yeralan Trafik Sigortası Teklif Alma Sistemi sayesinde artık her sigortalı oturduğu yerden sektörde faaliyet gösteren tüm sigorta şirketlerinden trafik sigortası için yenileme fiyatı alabilecek. Sistem bu şekilde kurgulandı ve önemli bir oranda da verimli çalışıyor ancak bazı sigorta şirketlerinin halen farklı nedenlerle sisteme fiyatlarını gönderemedikleri de oluyor.

Aşağıdaki formda kimlik numarası ve araç plakanızı girip Teklif Al butonuna bastığınızda 10 dakika içinde tüm şirketlerden yenileme fiyatı alabileceksiniz.

Sorgulama sonucunda herhangi bir fiyat teklifi alamadıysanız veya en uygun şirketten poliçenizi yaptırmak için aşağıda bulunan iletişim formundan bize ulaşabilirsiniz.

Sorgulama sonucunda herhangi bir fiyat teklifi alamadıysanız veya en uygun şirketten poliçenizi yaptırmak için aşağıda bulunan iletişim formundan bize ulaşabilirsiniz.

[contact-form-7 404 "Bulunamadı"]

Read more

6 sene ago · by · 0 comments

KOBİ Alacak Sigortası

Riski yüksek olduğu için yaygınlaşamayan KOBİ alacak sigortası için hükümetin bir takım düzenlenmelere gitmesi gündeme geldi. Haftasonu Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmek Şimşek’in bir kez daha gündeme getirdiği, KOBİ’ler için alacak sigortasının nasıl işleyeceği aşağı yukarı şekillendi. Cumhuriyet gazetesinden Olcay Büyüktaş‘ın Hazine yetkilileri ve sektör temsilcilerinden edindiği bilgilere göre, KOBİ’ler için tasarlanan ucuz primli alacak sigortası bir havuz sistemiyle yürüyecek. Yeni sistemde en ilgi çeken nokta, alacak sigortasını şimdiye kadar ülkede faaliyet gösteren ve esas olarak büyük şirketler için sigorta yapan üç şirket yapmayacak. Daha doğrusu, sadece bu şirketler yapmayacak. Alacak ruhsatı bulunan diğer sigorta şirketleri de yapabilecek. Bu şirketlerinin sayısının 25 civarında olduğu belirtiliyor. Uygulama Hazine destekli olacak. Tarım sigortalarında (TARSİM) ya da maden çalışanları ferdi kaza sigortasında olduğu gibi alacak sigortası havuzu kurulacak. Şirketler kendi risklerini bu havuza aktaracak. KOBİ’lere özgü birkaç ürün belirlenecek. En önemlisi de bir tavan fiyat söz konusu olacak.

Havuzun denetimi Hazine’de olacak. Şimdiki planlamaya göre, hasar ödemeleri de havuzdan yapılacak. Alacak sigortasının primlerinin ne kadar olacağını Hazine belirleyecek. Kâr amacı güdülmeyen bir fiyattan söz ediliyor. Böyle olunca da fiyatın daha düşük olacağı beklentisi var. Sigorta şirketleri, söz konusu ürünleri Hazine’nin belirlediği fiyatlardan KOBİ’lere satacak. Sigorta yalnız KOBİ’lere yönelik olacak. Bunun için de alacak sigortası özelinde bir KOBİ tanımı yapılacak ve bu tanıma giren şirketler, sigorta satın alabilecek. Bu tanıma girmeyen büyük şirketler, ucuz fiyatlı alacak sigortasından yararlanamayacak. Ancak daha KOBİ tanımı üzerinde henüz uzlaşılmış değil.

Uygulamanın 1 Ocak 2019’da başlaması hedefleniyor. Şimdi hazırlık yapıldığı bilgisi verilirken, sigorta kapsamı içine girecek KOBİ’lerin finansal verileri, kredibilite durumları gibi bilgiler Sigorta Bilgi Merkezi’nde (SBM) toplanacak.

22 Mayıs 2018

Read more

6 sene ago · by · 0 comments

İhale Kefalet Sigortası

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, teminat mektubu yerine geçen kefalet sigortasının birçok sektörde çözüm olabileceğini belirtti. Bu sigortanın bankalar nezdindeki kredi limitleri üzerinde oluşan ek yükü de ortadan kaldırdığını ifade eden Pamukçu, kefalet sigortasının yurtdışında da kullanılabileceğini söyledi

Banka teminat mektubuna sigorta alternatifi
Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, kefalet sigortasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kefalet Sigortası Genel Şartları’nın 1 Şubat 2014 itibarıyla yürürlüğe girdiğini hatırlatan Pamukçu, bununla birlikte 8 farklı teminatı barındıran “Kefalet Sigortası” uygulamasının, kamu ihale kanununa eklenen madde sonrasında kamu ihalelerinde de aktif olarak kullanılmaya başladığını dile getirdi. Kefalet sigortasının isteğe bağlı yaptırılabilen, tüm sektörlerde kullanılabilen ve çok çeşitli kefalet senetleriyle birçok sektörde çözüm olabilecek bir sigorta ürünü olduğunun altını çizen Pamukçu, “Bununla birlikte, kefalet sigortası ile sunulan teminatlar genelde imalat, inşaat, lojistik, gıda iş kollarında sıklıkla kullanılmaktadır” diye konuştu.

YURTDIŞINDA YAYGIN
Tedarikçiler Tedarikçiler veya iş ortakları, sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getirirken karşı taraftan garanti veya teminat istenmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Pamukçu, “Kefalet sigortası, bu tarz talepler için etkin bir çözüm yoludur. Bir anlamda, sigorta şirketleri diğer kurum/kuruluşlara verilen taahhütlere kefil olmakta ve geniş teminat yelpazesiyle sigortalılarını güvence altına almaktadır” dedi. Kefalet sigortasının tüm dünyada uzun yıllardır kullanılan bir teminat türü olduğunu, bundan dolayı yurtdışında da kolaylıkla kullanılabildiğini vurgulayan Pamukçu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bunun yanında, bu sigorta ürününün Türkiye pazarına sunulmasıyla birlikte, Türkiye’deki kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda özellikle son zamanlarda ciddi bir talep istatistiğine sahiptir. Garanti ve teminat taleplerini karşılamak için geleneksel yöntem olan ve bankalar tarafından sağlanan teminat mektupları, bankalar nezdindeki kredi limitleri üzerinde ek yük oluşturmaktadır. Söz konusu ürünün en önemli özelliği, oluşan ekstra yükü ortadan kaldırmasıdır.”

Read more

6 sene ago · by · 0 comments

Asansör Mesleki ve Mali Sorumluluk Sigortası

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” Resmi Gazete’nin bugünkü (4 Mayıs 2018) nüshasında yayımlandı. Yönetmelikte asansörleri kontrolden sorumlu şirketlerinin sigorta ile ilişkisini düzenleyen maddeler yer alıyor.

Asansör periyodik kontrollerinde görev alacak olan A tipi muayene kuruluşlarının Bakanlığa yapacakları başvuruda bazı belgelerin hazır bulunması gerekiyor. Bu belgelerden biri de mesleki ve mali sorumluluk sigorta poliçesi. Yönetmelikte olan maddeye göre, başvurunun asansör periyodik kontrol faaliyetlerini kapsayan ve değeri en az 1 milyon lira tutarında olan mesleki ve mali sorumluluk sigorta poliçesini içermesi gerekiyor.

Yönetmelikte mesleki ve mali sorumluluk sigortasının sürdürülmemesi durumunda A tipi muayene kuruluşunun yetkisi bakanlık tarafından iptal edileceği de bildirildi. Ayrıca yönetmeliğin “Periyodik Kontrol Esasları” başlıklı bölümünde “A tipi muayene kuruluşu, sahip olduğu akreditasyon ile mesleki ve mali sorumluluk sigortasının sürekliliğini yetki süresi boyunca sağlar” dendi.

Bununla birlikte periyodik kontrol aşamasında asansörde oluşabilecek hasarların tazminin, A tipi muayene kuruluşunun mesleki ve mali sorumluluk sigortasından karşılanacağı da yönetmelik kapsamında ifade edildi.

    Read more

    6 sene ago · by · 0 comments

    HDI Pert Kasko

    Bilerek veya bilmeyerek satın almış olduğunuz pert araçlara kasko yatırmak oldukça zordur. Çünkü sigorta şirketlerinin pek çoğu bu araçlara kasko teminatı vermezler. Ancak HDI gibi bazı şirketler bu konuya özel ürünler geliştirmiş.

    HDI Sigorta’dan bir ilk: Onarım görmüş pert araçlara özel kasko HDI Sigorta, güvenli sürüşe uygun şekilde onarılmış pert araçlara özel bir kasko geliştirdi. HDI Sigorta Pert Araç Genişletilmiş Kasko ürünüyle pert araç sahipleri de olası bir kaza sonucunda karşı karşıya kalabilecekleri masrafları güvence altına alıyor.

    HDI Sigorta, sektörde bir ilki gerçekleştirerek pert araçlara da güvence sunuyor. HDI Sigorta Pert Araç Genişletilmiş Kasko ürünüyle, güvenli sürüşe uygun şekilde onarılmış pert araçlara da artık kasko sigortası yaptırılabiliyor. Pert olup sonradan onarım görmüş araçlara genelde kasko yapılmazken, HDI Sigorta’nın bu ürünü ile pert araç sahipleri de olası bir kaza sonucunda karşı karşıya kalabilecekleri masrafları güvence altına alıyor.

    Pert Araç Genişletilmiş Kasko’nun sunduğu ücretsiz ekspertiz hizmetiyle aracın sürüşe uygun olup olmadığı da inceleniyor. Bu ekspertiz esnasında sigortalının, yolcuların ve trafikteki diğer kişilerin güvenliğini tehlikeye düşürecek bir problem tespit edilirse durum sigortalıya bildiriliyor ve gerekli onarım yapıldıktan sonra poliçe yapılıyor. HDI Sigorta, bu ürünüyle araçları ekspertizden geçirerek, araç kusuru kaynaklı maddi ve bedeni hasarları en aza indirerek toplumsal faydayı artırmayı hedefliyor.

    Pert iken onarılan araçların çoğunlukla kaskosu olmadığı için düşen alım satım değeri de Pert Araç Genişletilmiş Kasko sayesinde yükseliyor. Kaskosu olan veya kaskosu yapılabilen bir araç alındığında, söz konusu araca kasko yaptırabileceğini bilen müşteriler aracı almaya daha istekli oluyor. Pert Araç Genişletilmiş Kasko aynı zamanda kredili alımlarda kredi süresince de kasko ihtiyacını karşılıyor

    Read more

    6 sene ago · by · 0 comments

    Eşdeğer Parça Sorgulama Nasıl Yapılır?

    Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) internet sitesinden hasar sonrası tedarik edilen parçaların eşdeğer olup olmadığı öğrenebilirsiniz. Bunun için tedarik edilen parçanın hologram numarasıyla sorgulama yapmalısınız.

    Yeni dönemde artık herhangi bir hasar durumunda, hasar gören parçanın onarımı mümkün değilse, eşdeğer parça ya da ömrünü tamamlamış araçlardan elde edilen orijinal parça ile değiştirilecek. Bunların hiçbiri mümkün değilse orijinal parça kullanılacak. Öte yandan kaza tarihine göre model yılından itibaren 3 yılı geçmeyen araçlarda hasar gören parça, onarımı mümkün değilse öncelikle orijinali ile değiştirilecek, orijinal parçanın bulunmaması durumunda eşdeğer ya da ömrünü tamamlamış araçlardan elde edilen orijinal parça ile değiştirilecek.

    Peki araç sahipleri kullanılan parçalarının eşdeğer olup olmadığını nasıl öğrenecek? Tedarik edilen parçaların eşdeger olup olmadığını öğrenmek için bu linke tıklayarak size gönderilen parçaların üzerindeki hologram numaralarını yazıp eşdeger olup olmadıgını kontrol edebilirsiniz.

    https://basvuruportal.tse.org.tr/Genel/EsdegerParcaIzle.aspx

    Read more

    6 sene ago · by · 0 comments

    Sigortacı Nasıl Olunur

    Sigorta sektöründe verimlilik ve karlılık oranını en kısa sürede yakalayabilmek için yapmanız gereken en başta doğru karar vermek.

    Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları sizlerle paylaşacağız.

    1- Sigortacı olmak istiyorsanız, bu işin iki yolu var. Birincisi tüm gereklilikleri yerine getirerek resmi bir şekilde sektörde yerini almak, ikincisi de tali acente! şeklinde çevrede bu işi yapan acenteler üzerinden işlemleri yaparak ortaya çıkan komisyon üzerinden pay almak… Bu yazıda konumuz zaten işin resmiyete uygun olması gerektiği şekilde nasıl yapılacağı.

    2-Sigortacılığı resmi bir şekilde yapmak için iki alternatifiniz var. Şahıs acentesi olarak kendi şirketinizi oluşturmak veya sektörde faaliyet gösteren bir acentenin şubesi olmak. Şahıs acentesi nasıl olunur, bu da konumuzun dışında…

    3-Resmi Sigorta Şubeliği olarak faaliyet göstermek istediğinizde seçeceğiniz acenteyle ilgili dikkat etmeniz gereken pek çok husus var. Sektörde faaliyet gösteren irili ufaklı pekçok acente şubeleri olmanızı sizlere teklif edecektir.

    4-Acente bünyesinde kaç tane şirket var… Şube olmanızın amacı zaten en baştan itibaren pekçok sigorta şirketinin sistemine erişebilmek. Bu amaçla yola çıktığınızda 3, 5, 10, 15 tane acenteliği olan acenteler yerine sektörün en büyük acentesinin şubesi olmanızın daha mantıklı ve ticari açıdan daha verimli olacağını herhalde söylememize gerek yok.

    5-Yaptığınız araştırmalar sonucunda şirket sayısı en yüksek olan acenteyi arayıp bulduğunuzu düşünüyorsunuz… Gerçekten öyle mi? Ne yazık ki öyle olmayabilir. Sektörde büyük acente olduğunu lanse eden pekçok acente ne yazık ki sizlere sundukları şirketleri, tali bir şekilde diğer acenteler üzerinden yazılımlar vasıtasıyla toplamaktalar. Yani, siz aslında 10 tane şirketle sözleşmesi olan bir acentenin şubesi olursunuz, ancak bu acente size 5 tane daha tanıdığı diğer acentelere ait şirketlerin sistemlerini de sunabilir. Başlangıçta güzel, ancak işin içine girdiğinizde büyümenizi engelleyen olumsuz bir durum bu…

    6-Şubesi olduğunuz acente size ne kadar destek sağlayabilecek? Şubenizin kuruluş işlemlerini yapıp sen yoluna, ben yoluma mı diyecek yoksa her an yanınızda mı olacak. Acentenin bir destek ekibi var mı? İhtiyacınız olduğunda hızlı bir şekilde size geri dönüş oluyor mu? Sigorta şirketlerinden istediğiniz teminatları doğru bir şekilde temin edebiliyorlar mı?

    7-Şubesi olduğunuz acenteyle hangi komisyon oranıyla çalışacaksınız? En baştan net bir şekilde belirlenmesi gereken husus… “Hele bir başlayalım, o iş kolay…” diyenden uzak durun.

    8-Şubesi olduğunuz acente hak ettiğiniz komisyonu eksiksiz ve zamanında size ödeyebilecek mi? Bir ay boyunca yoğun bir şekilde çalışıp belli bir tutarda komisyonu kazandınız. Ve bunu alacağınız günü iple çekiyorsunuz. Ancak o gün geldiğinde acente size çeşitli bahanelerle ödemenin diğer aya yapılacağını söylüyorsa bu noktada büyük bir sıkıntı vardır.

    9-Belki de tüm bunların sonundaki en önemli konu; Şubeliğinizle ilgili bir sözleşmeniz olacak mı? Sektörde sigortacı ile sigortalı arasındaki en önemli unsur güvendir. Bu güven unsuru acente ile şubesi arasında da oluşmalıdır. Karşılıklı ve sağlıklı bir güven unsurunun yerini hiçbir sözleşme tutamaz. Ancak, buna rağmen yazılı ve imza altına alınmış bir sözleşmenin olması elinizi güçlendirir. Karşılıklı olarak hak ve sorumlulukların ortaya konduğu, “şeffaf” hazırlanmış bir sözleşme sizi koruyacaktır.

    Unutmayın, sigorta sektöründe acente veya şube olarak başlamak kolaydır. Ancak alacağınız kararlar bu yolda devam edip edemeyeceğinizi belirler…
    Sigorta Şube Başvurusu yapmak için tıklayınız.

    Read more

    6 sene ago · by · 0 comments

    Trafik Sigortası Kusurlu Sürücünün Yakınlarına Tazminat Ödemeyecek

    Yargıtay, kendi kusurundan dolayı kaza yapıp hayatını kaybeden sürücünün yakınlarına trafik sigortasından tazminat ödenmeyeceğine karar verdi. Gerekçe olarak da tazminat için vefat edenin üçüncü kişi olması gerektiğini gösterdi.
    YARGITAY, 25 milyon sürücüyü yakından ilgilendiren bir karara imza attı ve kendi kusurundan dolayı tek taraflı trafik kazasında hayatını kaybeden sürücünün yakınlarına, trafik sigortasından tazminat ödenmeyeceğine karar verdi. Böylece yıllardır süren, yüzlerce davaya konu olan tartışma da bitti.
    2011 yılında, açılan bir dava üzerine yargı, sürücü kusurlu da olsa vefatından dolayı yakınlarına tazminat ödenmesine hükmetti ve bu karar içtihat haline geldi. Öyle ki, trafik sigortasında zamanaşımı 10 yıl olduğundan, geçmişte tek taraflı kaza geçirenlerin yakınları bile mahkemelere başvurdu ve sigorta şirketleri de ciddi tazminatlar ödedi. Nitekim kusurlu sürücülere ödenen tazminatlar, trafik sigortasındaki fiyat artışının da nedenlerinden biri oldu.

    6 YILDIR BEKLENEN KARAR

    2015 yılında Hazine, trafik sigortasının genel şartlarını değiştirdi ve sigortacıların şikâyeti üzerine genel şartlara, sürücünün kusurlu olduğu durumlarda yakınlarına sigortadan tazminat ödenmeyeceğini ekledi. Ancak, genel şartlar uygulamaya girer girmez; başta Barolar Birliği olmak üzere tüketici dernekleri, iptali için Danıştay’da dava açtı ki, iptali istenen maddelerden biri de buydu. Bunun üzerine Hazine, kusurlu sürücüye tazminat ödenmemesini yasa maddesi haline getirdi ve 2016 Nisan’ında torba kanun ile de yasalaştı. Her ne kadar yasa çıksa da sigorta şirketleri, bir buçuk yıldır yargının yaklaşımını ve vereceği kararı bekliyordu.

    SİGORTACI SORUMLU DEĞİL
    Nihayet beklenen karar çıktı. Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, açılan bir dava üzerine kararını açıkladı ve kendi kusurundan dolayı kaza yapan sürücünün yakınlarına tazminat ödenmeyeceğine hükmetti. Gerekçe olarak da trafik sigortası genel şartlarını gösterdi ve sürücünün kusurlu olmasını sigorta teminatının dışında kalan haller arasında saydı.
    Yargıtay, gerekçeli kararında ise sigorta şirketinin ya da Güvence Hesabı’nın destekten yoksun kalma tazminatı ödeyebilmesi için trafik kazasında, vefat edenin üçüncü kişi olması gerektiğine; sigorta şirketinin ve Güvence Hesabı’nın, kendi kusurundan dolayı zarar gören kişilerden sorumlu olmayacağına dikkat çekti.

    YARGITAY KARARINA NEDEN OLAN DAVA

    Yargıtay’ın, kusurlu sürücüye tazminat ödenmeyeceğine yönelik verdiği karara konu olan dava şöyle gelişti: 2015 yılında tek taraflı kazada hayatını kaybeden sürücünün ailesi, mahkemeye başvurdu ve aracın trafik sigortası olmadığı için de Güvence Hesabı’ndan tazminat talep etti. Mahkeme davanın başında Güvence Hesabı’nın 3 bin lira peşin tazminat ödemesine karar verdi. Davanın sonunda da mahkeme, Güvence Hesabı’nın toplam 59 bin 170 lira tazminat ödemesine hükmetti. Güvence Hesabı’nın avukatı ise sürücünün kazada tam kusurlu olması nedeniyle davacıların tazminat talep haklarının bulunmadığını gerekçe göstererek, temyize gitti. Yargıtay, temyiz itirazını kabul etti ve tazminatın ödenmeyeceğine, peşin alınan harcın geri verilmesine oybirliği ile karar verdi.

    Read more

    6 sene ago · by · 0 comments

    Montaj Sigortaları Genel Şartları

    (Bütün Muhataralar) Yürürlük Tarihi:
    Tarihi bulunamadı.

    Sigorta Teminatının Kapsamı

    Madde 1- Bu sigorta; konusunu teşkil eden değerlerin teminat müddeti içinde, montaj sahasında bulunduğu sırada, bu poliçede gösterilen istisnalar dışında kalan, önceden bilinmeyen ve ani bir sebeple herhangi bir ziya ve hasara uğraması halini temin eder.

    Aksine Sözleşme Yoksa, Teminat Dışında Kalan Haller

    Madde 2- Aksine sözleşme yoksa aşağıdaki haller sigorta teminatı dışındadır:

    a) Montajın yapılması için ku1lanılan makine, alet ve teçhizat ile geçici barakalar ve yardımcı tesisler,

    b) Üçüncü şahısların maruz kalacağı zararlar dolayısiyle sigortalıya düşecek hukuki sorumluluklar,

    c) Hasar neticesi enkazın kaldırılması masrafları,

    d) Teminatın kapsamına giren sebeplerden ötürü meydana gelen ziya ve hasarların gerektirdiği; uçak dışında kalan seri vasıtalarla yapılan nakliye masrafları, fazla çalışma ücretleri,

    e) Grev, lokavt, kargaşalık ve halk hareketlerinin ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati hareketlerin sebep olduğu bütün ziya ve hasarlar,

    f) Dört haftayı geçen tecrübe devresinde meydana gelen ziya ve hasarlar,

    g) 3 üncü maddenin (m) bendinde belirtilen zararlar hariç olmak üzere, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar.

    h) Sigorta sözleşmesiyle teminat altına alınan rizikoların gerçekleşmesi sonucunda doğrudan veya dolaylı olarak meydana gelen her türlü çevre kirliliği sebebiyle oluşabilecek bütün zararlar.

    Teminat Dışında Kalan Haller

    Madde 3- Aşağıdaki haller sigorta teminatının dışındadır:
    a) Harp, her türlü harp olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (harb ilan edilmiş olsun olmasın), iç harp, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler sebebiyle meydana gelen bütün ziya ve hasarlar.

    b) Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer artıklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden husule gelen iyonlayıcı radyasyonların veya radyoaktivite bulaşmalarının ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin sebep olduğu bütün ziya ve hasarlar (bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrışım “fıssion” olayını da kapsayacaktır).

    c) Kamu otoritesi tarafından sigortalı kıymet üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle meydana gelen bütün ziya ve hasarlar.

    d) Monte edilecek kıymetlerin kendi bünyelerinde mevcut kontrüksiyon, döküm, malzeme, hesap, atelye ve montaj hataları (bu istisnalar kusurlu parça ve kısımların tamir ve ikame masraflarına münhasır olup sigortalı diğer kıymetlerde bu sebeplerle meydana gelecek ziya ve hasarlara şamil olmayacaktır).

    e) Aşınma, yıpranma, paslanma ve çürümeler.

    f) Montajın yapılması için kullanılan makine ve teçhizatın mekanik veya elektriki arıza veya kırılmaları (bahis konusu arıza ve kırılmaların diğer sigortalı kıymetlerde husule getireceği ziya ve hasarlar teminata dahildir).

    g) Envanter açıkları.

    h) Sigortalının veya onun yerine kaim olan sorumlu kişinin kastı ve ayrıca sözleşme varsa ağır kusuru.

    i) Montajı tamamlanan veya varsa tecrübe devresi biten, yahut işverene teslim edilen veya işveren tarafından kullanılan kısımlarda doğrudan, doğruya veya dolayısıyla vukua gelecek ziya ve hasarlar.

    j) Montajın gecikmesinden, kısmen veya tamamen durmasından, taahhüdün tamamlanamamasından, akdin feshinden veya cezai şartların uygulanmasından ileri gelen zararlar dahil kar kaybı ve estetik kusurlar gibi her türlü netice zararları.

    k) Montajla alakalı bilumum hava ve kara nakil vasıtaları ile yüzen araçlar.

    l) Nakit, kıymetli evrak (çek, senet, pul, esham ve tahvilat gibi) fatura, dosya, borç delilleri ve hesaba müteallik bütün defter ve evrak, inşaat ve tesisat plan ve projeleri.

    m) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj sonucunda oluşan veya bu eylemleri önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucu meydana gelen biyolojik ve/veya kimyasal kirlenme, bulaşma veya zehirlenmeler nedeniyle oluşacak bütün zararlar.

    Teminat Müddeti

    Madde 4- Teminatın müddeti, poliçede belirtilen başlangıç tarihi esas olmak kaydiyle ekli listedeki kıymetlerin montaj sahasına boşaltıldığı andan itibaren başlar ve poliçede belirtilen bitiş tarihinde sona erer. Ancak montajın bu tarihten evvel kısmen veya tamamen bitirilip işverene teslimi halinde teminat müddeti bu kısımlar itibariyle sona erer. Bu teminata konu teşkil eden, montaj mahalline boşaltılan makine ve malzeme için nakliyat sigortası mevcut ise bunlar itibariyle teminat, nakliyat sigortası teminatının bitiminden itibaren başlar.

    Teminat müddetine poliçede aksi belirtilmedikçe, dört haftalık tecrübe devresi de dahildir, şu kadar ki, kullanılmış makine ve tesislerin montajının sigortaya konu olması halinde, bu gibi makine ve tesisler için tecrübe devresi teminatı verilemez.

    Sigortalı, tesisin tümünün veya herhangi bir kısmının tecrübe çalışmasına başlama tarihlerini en az 8 gün önceden sigortacıya yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. Montajın teminat müddeti poliçede öngörülen tarihten evvel sona erdiği takdirde tecrübe devresi, süresi değiştirilmeksizin öne alınır. Ancak montaj teminat müddetinin poliçede öngörülen müddetten evvel sona ereceğinin sigortalı tarafından en az 8 gün evvelinden sigortacıya yazılı olarak ihbar edilmesi şarttır.

    Sigortaya konu olan montaj işleri poliçede gösterilen tarihte bitirilmediği takdirde teminat müddeti, yetkili Tarife Komitesince tespit olunacak şartlar ve ek bir prim karşılığında uzatılır.

    Tecrübe devresi faaliyetleri dört haftalık süre içinde bitirilemediği takdirde teminat müddeti, yetkili Tarife Komitesince tespit olunacak şartlar ve ek bir prim karşılığında uzatılabilir.

    Sigortanın Başlangıcı ve Sonu

    Madde 5- Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak, yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça Türkiye saati ile öğleyin saat 12.00’de başlar ve öğleyin saat 12.00’de sona erer.

    Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü

    Madde 6- Sigortacı bu sigortayı sigorta ettirenin rizikonun hakiki durumunu bildirmek üzere teklifname, poliçe ve eklerinde yazılı beyanına dayanarak kabul etmiştir.

    Sigorta ettirenin beyanı hakikate aykırı veya eksik ise, sigortacının sözleşmeyi yapmamasını veya daha ağır şartlarla yapmasını gerektirecek hallerde:

    a) Sigorta ettirenin kasdı varsa, sigortacı durumu öğrendiği tarihten itibaren 1 ay içinde sözleşmeden cayabilir ve riziko gerçekleşmiş ise tazminatı ödemez. Cayma halinde sigortacı prime hak kazanır.

    b) Sigorta ettirenin kasdı yoksa ve bu durum rizikonun gerçekleşmesinden evvel anlaşılırsa sigortacı durumu öğrendiği tarihten itibaren 1 ay içinde sigorta poliçesini feshetmek veya rizikonun ağırlığı ile mütenasip ve yetkili Tarife Komitesi tarafından tespit edilecek prim farkını almak suretiyle yürürlükte tutmak şıklarından birini seçer.

    Sigortacı tarafından yapılan fesih ihbarı postaya veya notere verildiği tarihten itibaren 15 gün sonra öğleyin saat 12.00’de hüküm ifade eder ve işlemeyen sigorta müddetine ait prim aşağıdaki uygulamaya tabi olur:

    1- Fesih esas montaj devresi içinde olursa işlemeyen sigorta müddetine ait prim gün esasına göre iade olunur. Ayrıca, dört haftayı geçen tecrübe devresi teminatı bahis konusu ise bu devreye ait prim de tamamen iade edilir.

    2- Fesih dört haftalık tecrübe devresi içinde olursa bu devreye ait primden iade yapılmaz.

    3- Fesih dört haftayı geçen tecrübe devresinde vuku bulursa, tecrübe devresinin içinde bulunan aya ait primden iade yapılmaz, müteakip aylara ait prim tamamen iade olunur.

    c) Süresinde kullanılmayan cayma, fesih veya prim farkını talep etme hakkı düşer.

    d) Sigorta ettirenin kasdı bulunmadığı takdirde riziko:
    1- Sigortacı durumu öğrenmeden önce veya,
    2- Sigortacının fesih ihbarında bulunabileceği süre içinde veyahut,
    3- Bu ihbarın hüküm ifade etmesi için geçecek süre içinde gerçekleşirse, sigortacı tahakkuk ettirilen prim ile rizikonun ağırlaşması sebebiyle yetkili Tarife Komitesi tarafından tespit ve buna göre tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasındaki nisbet dairesinde tazminattan indirim yapar.

    Sigorta Süresi İçinde İhbar Yükümlülüğü ve Sonuçları

    Madde 7- Akdin yapılmasından sonra sigortalı malın teklifname, poliçe ve eklerinde beyan olunan yeri veya hali sigortacının muvafakati olmadan değiştirildiği takdirde sigorta ettiren, bu değişikliği:

    a) Kendisi tarafından veya açık veya zımni rızası ile bir başkası tarafından yapılmış ise derhal,
    b) Açık veya zımni rızası olmadan başka bir şahıs tarafından yapılmış ise durumu öğrenir öğrenmez, ve her iki halde de en geç 8 gün içinde sigortacıya ihbarla yükümlüdür.

    Sigortacı, değişikliği öğrendiği tarihten itibaren, bu değişiklik sözleşmeyi yapmamasını veya daha ağır şartlarla yapmasını gerektiriyorsa 8 gün içinde:

    1- Sözleşmeyi fesheder veya,
    2- Yetkili Tarife Komitesince tespit edilecek prim farkını talep etmek suretiyle akdi yürürlükte tutar.

    Sigorta ettiren, talep edilen prim farkını kabul etmediğini 8 gün içinde bildirdiği takdirde akit feshedilmiş olur.

    Sigortacı tarafından yapılan fesih ihbarı postaya veya notere verildiği tarihten itibaren 8 gün sonra öğleyin saat 12.00’de, sigorta ettiren tarafından yapılan fesih ihbarı ise postaya veya notere verildiği tarihi takip eden gün öğleyin saat 12.00’de hüküm ifade eder.

    Sözleşmenin feshi halinde işlemeyen sigorta müddetine ait prim iadesinin gerekip gerekmediği, gerekiyorsa miktarı yetkili Tarife Komitesince tespit olunur.

    Herhalde rizikonun ağırlaşmasından itibaren poliçenin son ermesine kadar geçen günler için gereken prim farkını almaya sigortacı hak kazanır.

    Süresinde kullanılmayan fesih veya prim farkını talep etme hakkı düşer.

    Sigortalı malın teklifname, poliçe ve eklerinde beyan olunan yerinin veya halinin değiştiğini öğrenen sigortacı, sigorta primini tahsil etmek gibi sigorta sözleşmesinin aynen devamına razı olduğunu gösteren bir harekette bulunursa fesih veya prim farkını talep etme hakkı düşer.

    Sigortalı malın yer ve halinde rizikoyu ağırlaştırıcı değişiklikleri, sigorta ettiren ihbar süresi içersinde kasden bildirmemişse ihbar süresinden sonra gerçekleşen hasarlara ait tazminat hakkı düşer; ihbar yükümlülüğüne riayetsizlik kasıtlı değilse alınan primle alınması gereken prim arasındaki orantıya göre tazminattan indirim yapılır.

    Meydana gelen değişiklikler rizikoyu hafıfletici mahiyette olur ve primin indirilmesini icabettirir ise durumun sigortacıya yazı ile bildirilmesinden sözleşmenin sona ermesine kadar geçecek süre için yetkili Tarife Komitesince tespit edilecek prim farkı sigortalıya iade edilir.

    Bu madde hükümleri sigortalıya da aynen uygulanır.

    Mülkiyet Değişikliği

    Madde 8- Sigortalı malın mülkiyetinde bir değişiklik olduğu takdirde, sigortanın hükmü devam eder ve sigortalının poliçeden doğan hak ve borçları yeni hak sahibine intikal eder.

    Bu takdirde sigorta ettiren ve sigortanın mevcudiyetini öğrenen yeni hak sahibi, devir keyfiyetini 15 gün içinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük yerine getirilmez ise sigortacı sorumluluktan kurtulur.

    Sigortacı değişikliği; yeni hak sahibi de sigortanın mevcudiyetini öğrendiği tarihten itibaren 8 gün içinde sigortayı fesih edebilir.

    Süresinde kullanılmayan fesih hakkı düşer. Poliçenin sigortacı tarafından feshi halinde, fesih ihbarı postaya veya notere verildiği tarihten itibaren 8 gün sonra öğleyin saat 12.00’de yeni hak sahibi tarafından feshi halinde ise fesih ihbarı postaya veya notere verildiği tarihi takip eden gün öğleyin saat 12.00’de hüküm ifade eder.

    Feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçen sürenin primi, sözleşmenin sigortacı tarafından feshi halinde gün esası, yeni hak sahibi tarafından feshi halinde ise Yetkili Tarife Komitesince tesbit edilecek esasa göre prim farkı yeni hak sahibine iade olunur.

    Sigortalı malın malikinin değişmesi anında mevcut prim borçlarından sigorta ettiren, fesih hakkını kullanmayan yeni hak sahibi ile birlikte sorumludur.

    Sigorta ettirenin ölümü halinde, bu sigortadan doğan bütün hak ve borçlar olduğu gibi yeni hak sahiplerine intikal eder.

    Sigortalının Poliçenin Yürürlüğü Esnasındaki Yükümlülükleri

    Madde 9- Sigortalı, sigorta konusu montaj işler ile malzeme, teçhizat, tesisat ve makinelerin emniyeti ve korunması için sigortalı değilmiş gibi gerekli ihtimamı göstermekle yükümlüdür.

    Sigortacı yetkili memurları vasıtası ile gerektiğinde sigorta konusu bina ve tesisleri teftiş ve kontrola yetkili olup, sigortalı da bu kontrollara müsaade ve yardım etmekle yükümlüdür.

    Sigorta Priminin Ödenmesi, Sigortacının Sorumluluğunun Başlaması ve Sigorta Ettirenin Temerrüdü

    Madde 10-Sigorta priminin tamamının, primin taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa peşinatın (ilk taksit) akit yapılır yapılmaz ve en geç poliçenin teslimi karşılığında ödenmesi gerekir. Aksi kararlaştırılmadıkça, prim veya peşinat ödenmediği takdirde poliçe teslim edilmiş olsa dahi sigortacının sorumluluğu başlamaz ve bu husus poliçenin ön yüzüne yazılır. Sigorta ettiren kimse, sigorta primini veya primin taksitle ödenmesi kararlaştırıldığı takdirde peşinatını, sigorta poliçesinin teslim edildiği günün bitimine kadar ödemediği takdirde temerrüde düşer ve prim borcunu temerrüde düştüğü tarihi takip eden 30 gün içinde dahi ödemediği takdirde sigorta sözleşmesi hiç bir ihtara gerek olmaksızın feshedilmiş olur. Prim ödenmemiş olmasına rağmen poliçenin teslimi ile sigortacının mesuliyetinin başlayacağının kararlaştırıldığı hallerde, bu bir aylık sürenin ilk 15 gününde sigortacının sorumluluğu devam eder.

    Primin taksitle ödenmesi kararlaştırıldığı takdirde, taksitlerin kesin ödeme zamanı, miktarı ve vadesinde ödenmemesinin sonuçları poliçe üzerine yazılır veya poliçe ile birlikte yazılı olarak sigorta ettirene bildirilir. Sigorta ettiren kimse, kesin vadeleri poliçe üzerinde belirtilen ya da yazılı olarak kendisine bildirilmiş olan prim taksitlerinin herhangi birini vade günü bitimine kadar ödemediği takdirde temerrüde düşer. Sigorta ettiren, prim borcunu temerrüde düştüğü tarihi takip eden 15 gün içinde ödemediği takdirde sigorta teminatı durur. Rizikonun gerçekleşmemesi kaydıyla, teminatın durduğu süre içinde prim borcunun ödenmesi halinde teminat durduğu yerden devam eder .Sigorta teminatının durduğu tarihten itibaren 15 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi halinde, sigorta sözleşmesi hiç bir ihtara gerek olmaksızın feshedilmiş olur.

    Poliçenin ön yüzüne yazılması kaydıyla, rizikonun gerçekleşmesiyle henüz vadesi gelmemiş prim taksitlerinin sigortacının ödemekle yükümlü olduğu tazminat miktarını aşmayan kısmı, muaccel hale gelir .

    Bu madde uyarınca sigorta sözleşmesinin feshedilmiş sayıldığı hallerde, sigortacının sorumluluğunun devam ettiği süreye tekabül eden prim gün esası üzerinden hesap edilerek fazlası sigorta ettirene iade edilir.

    Sigorta Bedeli ve Primin Ayarlanması

    Madde 11- Bu poliçede gösterilen sigorta bedeli:

    a) Monte edilecek makine, tesisat ve malzemenin (var ise gümrük, vergi, resim ve harçları ile nakliye ve montaj masrafları dahil) değeri ile,

    b) Ayrıca sigorta yapılmış ise montajın yapılması için kullanılan makine, alet ve teçhizat ve geçici barakalar ve yardımcı tesislerin cari piyasa değerinden aşağı olamaz.
    Poliçede gösterilen sigorta bedelini teşkil eden değerlerde bir artış husule geldiği takdirde sigorta ettiren bu artışa muttali olduğunda en geç 5 gün içinde ve fakat herhangi bir hasarın vukuundan önce keyfiyeti yazılı olarak sigortacıya bildirmekle sorumludur.

    Sigorta bedelinin % 20’sini geçmeyen değer artışları sigortalı sayılır. % 20’yi geçen değer artışlarının sigortalı sayılabilmesi için sigortacının yazılı muvafakati şarttır.

    % 20’yi geçen değer artışlarının sigortacı tarafından kabul edilmemesi halinde bu sigortaya ilk tehlike sigortası hükümleri uygulanır. Sigorta bedelindeki artışa orantılı olarak prim ayarlaması yapılır.

    Hasar Vukuunda Sigortalının Yükümlülükleri

    Madde 12- Sigortalı, hasar vukuunda aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür.
    a) Hasarın vukuunu öğrendiği tarihten itibaren 5 gün içinde sigortacıya ihbar etmek.

    b) Sigortalı değilmişcesine gerekli kurtarma ve korunma tedbirlerini almak ve bu maksatla sigortacı tarafından verilen talimata elinden geldiği kadar uymak.

    c) Hasarın sebebi ile hangi hal ve şartlar altında vukua geldiğini tayine, ziya ve hasar miktarıyla delilleri tesbite yararlı ve sigortalı için sağlanması mümkün gerekli bilgi ve belgeleri (aslı veya kendisi tarafından tasdikli sureti veyahut fotokopisi) sigortacının talebi üzerine, gecikmeksizin vermek ve rücu hakkının kullanılmasına yararlı sigortalı için sağlanması mümkün gerekli bilgi ve belgeleri temin ve muhafaza etmek.
    Şu kadar ki, sigortalı yukarıdaki hükümler dairesinde sigortacıyı haberdar ettikten sonra montajın aksamaması amacıyla küçük çaptaki tamirleri (ayrıca tamir ihbarında bulunmak kaydiyle) sigortacının yetkili elemanlarının gelmesini beklemeden yaptırabilir.

    Sigortacı, hasar ihbarını aldıktan sonra 7 gün içerisinde eksperini hasar yerine göndermediği takdirde, sigortalı herhangi bir kayda bağlı olmaksızın ‘hasarlı kısmın tamirine başlayabilir.

    d) Ziya ve hasarın tahmini miktarını belirtir bir tazminat beyannamesini makul ve muhik bir süre içinde sigortacıya vermek.

    e) Zaruri haller dışında hasar konusu yer veya mallarda bir değişiklik yapmamak.

    f) Tazminat yükümlülüğü ve miktarı ile rücu haklarının tespiti için sigortacının yetkili kıldığı temsilcilerinin sigortalı yer veya mallarda ve bunlarla ilgili belgeler üzerinde yapacakları araştırma ve incelemelere müsaade etmek.

    g) Sigorta konusu ile ilgili başkaca sigorta sözleşmeleri varsa bunları sigortacıya bildirmek.
    Tazminat Hakkının Eksilmesi veya Düşmesi

    Madde 13- Sigortalı, hasar vukuundaki yükümlülüklerini yerine getirmez ve bunun sonucu ziya ve hasar miktarında bir artış olursa sigortacının ödeyeceği tazminattan bu suretle artan kısım indirilir.

    Sigortalı, rizikonun tahakkukuna kasden sebebiyet verir veya ziya ve hasar miktarını kasden artırıcı fıillerde bulunursa, bu poliçeden doğan hakları düşer.

    Hasarın Tespiti

    Madde 14- Bu poliçe ile sigortalı kıymetlerde meydana gelen ziya ve hasarın miktarı taraflarca uyuşularak tesbit edilir. Taraflar uyuşamadıklan takdirde, ziya ve hasarın miktarı mütehassıs mühendisler veya teknisyenler arasından seçilecek hakem-bilirkişi diye adlandırılan bilirkişiler tarafından, aşağıdaki hükümlere tabi olmak üzere tesbit edilir:

    a) İki taraf tek hakem-bilirkişi seçiminde anlaşamadıklan takdirde, taraflardan her biri kendi hakem-bilirkişisini tayin eder ve bu hususu noter eliyle diğer tarafa bildirir. Taraf hakem-bilirkişileri tayinlerinden itibaren 7 gün içerisinde ve incelemeye geçmeden evvel bir üçüncü tarafsız hakem-bilirkişi seçerler ve bunu tutanakla tesbit ederler. Üçüncü hakem-bilirkişi ancak taraf hakem-bilirkişilerinin anlaşamadıkları hususlarda, anlaşamadıkları hadler dahilinde kalmak ve buna münhasır olmak kaydıyla karar vermeye yetkilidir. Üçüncü hakem-bilirkişi kararını müstakil bir rapor halinde verebileceği gibi, diğer hakem-bilirkişilerle birlikte bir rapor halinde de verebilir.

    Hakem- bilirkişi raporları taraflara aynı zamanda tebliğ edilir.

    Hakem-bilirkişi raporlarının bu ünite için tesbit edilecek ziya ve hasar miktarlarından başka:

    – hasarın belli veya muhtemel sebebini,

    – hasarlı kıymetlerin hasardan bir gün önceki gerçek değeri ile yenileme (ikame) değerini,

    – tamir veya başka hususlar için faydalanılabilecek enkazın ağırlığını ve değerini de ihtiva etmesi gereklidir.

    b) Taraflardan herhangi biri diğer tarafça yapılan tebliğden itibaren 15 gün içerisinde hakem-bilirkişisini tayin etmez veyahut taraf hakem-bilirkişiler üçüncü hakem-bilirkişisinin seçimi hususunda 7 gün içerisinde anlaşamazlar ise, taraf hakem-bilirkişi veya üçüncü hakem-bilirkişi taraflardan birinin talebi üzerine hasar mahalindeki ticaret davalarına bakmaya yetkili mahkeme başkanı tarafından tarafsız ve mütehassıs şahıslar arasından seçilir.

    c) Her iki taraf üçüncü hakem-bilirkişisinin (bu şahıs ister hakem-bilirkişilerince, ister yetkili mahkeme başkanı tarafından seçilecek olsun) sigortacının veya sigortalının ikamet ettiği veya hasarın meydana geldiği mahal dışından seçilmesini isteme hakkını haizdirler ve bu isteğin yerine getirilmesi gereklidir.

    d) Hakem-bilirkişiler ölür, vazifeden çekilir veya reddedilir ise ayrılan hakem-bilirkişi yerine yenisi aynı usule göre seçilir ve tesbit muamelesine kaldığı yerden devam edilir. Sigortalının ölümü, tayin edilmiş bulunan hakem-bilirkişinin vazifesini sona erdirmez.

    İhtisas yokluğu sebebiyle hakem-bilirkişilere yapılacak itiraz, bu şahısların öğrendiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde yapılmadığı takdirde itiraz hakkı düşer.

    e) Hakem-bilirkişiler incelemelerinde tamamen serbesttirler. H.U.M.K.’nun ve diğer mevzuat hükümleri ile de bağlı değildirler.

    f) Ziya ve hasar miktarının tesbiti zımında hakem-bilirkişiler gerekli görecekleri deliller ile hasar zamanında mevcut sigortalı malın ve değerinin tesbitine yarayacak kayıt ve belgeleri isteyebilir ve hasar mahallinde incelemede bulunabilirler.

    g) Hakem-bilirkişi veya hakem-kişiler yahut üçüncü hakem-bilirkişinin ziya ve hasar miktarı hususunda verecekleri kararlar kesindir, tarafları bağlar. Eğer ziya ve hasar miktarı taraflarca tesbit edilmemişse bir hakem bilirkişi kararına dayanmadan sigortacıdan tazminat talep ve dava edilemez. Hakem-bilirkişi kararlarına ancak karar ilk bakışta anlaşılır, yani aşikar olarak hakiki durumdan önemli şekilde farklı ise itiraz edilebilir ve bunların iptali raporun tebliği tarihinden bir hafta içinde, hasar mahallindeki ticaret davalarına bakmaya yetkili mahkemeden istenebilir.

    h) Taraflar tazminat miktarı hususunda anlaşamadıkça alacak ancak hakem-bilirkişi kararı ile muaccel olur ve zaman aşımı kesin raporun taraflara tebliği tarihinden evvel işlemeye başlamaz. Meğerki, hakem-bilirkişilerin tayini ile T.T.K.’nun 1292. maddesindeki ihbar müddeti arasında 2 yıllık müddet geçmiş olsun.

    i) Taraflar kendi hakem-bilirkişilerinin ücret ve masraflarını öderler. Üçüncü hakem-bilirkişinin ücret ve masraf1arı taraflarca yarı yarıya ödenir.

    j) Ziya ve hasar miktarının tesbiti, teminat verilen rizikolar, sigorta bedeli, sigorta değeri, aşkın ve menfaat değeri altında sigorta sorumluluğun başlangıcı, hak düşürücü ve hak azaltıcı sebepler hususunda bu poliçede ve mevzuatta mevcut hüküm ve şartlara ve bunların ileri sürülmesine tesir etmez.

    Tazminatın Hesabı

    Madde 15- Tazminat miktarı ekli listede her kalem itibariyle ayrı ayrı, gösterilen sigorta bedelini ve her halukarda toplam sigorta bedelini aşmamak kaydiyle aşağıda yazılı esaslar dahilinde tesbit edilir:

    1- Montaj konusu makine, malzeme ve işlerde:

    i. Kısmi hasar halinde;
    Tazminat tutarı sigortalı kıymetlerin hasardan bir gün önceki durumuna getirilmesi için ödenmesi gereken bedeldir. Bu bedel yedek parça bedeli, işçilik, nakliye masrafları, varsa gümrük, vergi, resim ve harç gibi masrafları da kapsar. Ancak bu ödemeler tutarı sigortalı kıymetlerin hasardan bir gün önceki değerini geçemez. Tazminat tutarından sovtaj ve varsa muafiyet indirilir.

    ii. Tam hasar halinde;
    Tazminat tutarı sigortalı kıymetin hasardan bir gün önceki değeridir. Tazminat tutarından sovtaj ve varsa muafiyet indirilir.

    iii. Kullanılmış sigortalı kıymetlerin hasarı halinde;
    Tazminat yukarıdaki şekilde hesaplanmakla beraber yenisi ikame edilen parçalar itibariyle eski yeni farkı indirimi yapılır.

    2- Aksine sözleşme ile temin edilen hallerde:

    Montajın yapılması için kullanılan makine, alet ve techizatla:

    i. Kısmi hasar halinde;

    Tazminat tutarı yedek parçaların ikame bedeli, nakliye masrafları, demontaj ve montaj masrafları, -varsa- gümrük, vergi resim ve harç gibi masrafları da kapsamakla beraber yenisi ikame edilen parçalar itibariyle eski yeni farkı indirimi yapılır. Tazminat tutarından sovtaj ve varsa muafiyet indirilir.

    ii. Tam hasar halinde;
    Tazminat tutan sigortalı kıymetin hasardan bir gün önceki değeridir. Tazminat tutarından sovtaj ve varsa muafiyet indirilir.

    b) Enkaz kaldırma masrafları:
    Tazminat tutarı hasar mahallinin temizlenmesi için yapılan masraflar olup, azami teminat tutarı poliçede belirtilmiştir.

    c) Seri vasıtalarla yapılan nakliye masrafları ve fazla çalışma ücretleri: Tazminat tutarı bu maksatla yapılan masraflar olup azami teminat tutan poliçede belirtilmiştir.

    3- Kısmi hasar halleriyle ilgili olarak yapılan geçici tamir masrafları, kesin tamir masrafları azalttığı oranda sigortacı tarafından kabul edilir.

    4- Kısmi hasar halleriyle ilgili olarak yukarıda (i) fıkralarında belirtilen esaslar dahilinde hesaplanan tazminat tutarı sigortalı kıymetin hasardan bir gün önceki değerini aşarsa tazminat tam hasarla ilgili (ii) fıkralarında belirtilen esaslar dahilinde ödenir.

    5- Hasar halinde sigorta bedelinin sigorta değerinden düşük olduğu tespit edilirse, tazminatın tutarı sigorta bedeli ile sigorta edilmesi gereken meblağ arasındaki nispet dahilinde bir indirime tabi tutulur.

    Tazminatın Ödenmesi

    Madde 16- Sigortacı hasarlı herhangi bir sigortalı kıymeti tamir ettirebileceği veya yerlerine yenisini ikame edebileceği gibi zararları nakden de ödeyebilir.

    Müşterek sigorta halinde, tazminat bu poliçe hükümlerine göre tespit edildikten sonra, sigortacı bu tazminattaki hissesini, sigorta bedelleri toplamına kendisinin iştiraki nisbetinde öder.

    Ancak poliçeler meyanında hususi mahiyet veya şartları haiz olanlar mevcut ise tazminat hissesinin tayininde bu hususiyetler ve taahhüdün tabi olduğu şartlar karşılığı olarak nazarı itibare alınır.

    Sigortalı kıymetlerden bir ünitenin kısmi hasarı halinde hasar o üniteye ait sigorta bedeline kadar olmak üzere ödenir ve ancak sigorta süresi içinde ödenecek hasarların tutarı hiçbir zaman o üniteye ait sigorta bedelini aşamaz.

    Hasar ve Tazminatın Sonuçları Madde 17- Sigortacı ödediği tazminat miktarınca hukuken sigortalı yerine geçer. Sigortalı ve sigorta ettiren sigortacının ikame edebileceği davaya yararlı ve elde edilmesi mümkün belge ve bilgileri vermeye mecburdur.

    Temin edilen rizikonun gerçekleşmesi ile tam hasar meydana geldiği takdirde sigorta teminatı sona erer. Kısmi hasar halinde, sigorta bedeli hasar tarihinden itibaren ödenen tazminat miktarı kadar eksilir.

    Sigorta bedeli muhtelif birimler (ünite veya gruplar) itibariyle ayrı ayrı gösterilmiş ve bu birimlerden (ünite veya gruplardan) biri veya birkaçı tam hasara uğramış ise bu birimlere (ünite veya gruplara) ilişkin sigorta teminatı, hasar tarihinde sona erer. Kısmi hasar halinde ise her birim (ünite veya grup) için tespit edilmiş olan sigorta bedeli hasar tarihinden itibaren ödenen tazminat miktarı kadar eksilir.

    Sigorta bedelinin eksildiği hallerde hasar tarihinden itibaren gün esası üzerinden prim alınmak suretiyle sigorta bedeli eski miktara çıkartılabilir.

    Kısmi hasarlarda taraflar sigorta sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Taraflar fesih hakkını ancak tazminat ödenmeden önce kullanabilir.

    Sigortacı, fesih hakkını kullandığı takdirde bu fesih, ihbarın postaya veya notere verildiği tarihten itibaren 15 gün sonra öğleyin saat 12.00’de hüküm ifade eder ve feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçen sürenin primi aşağıdaki uygulamaya tabi olur:

    i. Fesih esas montaj devresi içinde olursa işlemeyen sigorta müddetine ait prim gün esasına göre iade olunur. Ayrıca dört haftayı geçen tecrübe devresi teminatı bahis konusu ise bu devreye ait prim de tamamen iade edilir.

    ii. Fesih dört haftalık tecrübe devresi içinde olursa mezkur dört haftalık tecrübe devresi itibariyle bir prim iadesi yapılmaz. Dört haftayı geçen devreye ait primin tamamı iade olunur.

    iii. Fesih dört haftayı geçen tecrübe devresinde vuku bulursa tecrübe devresinin içinde bulunan ayına ait primden iade yapılmaz, müteakip aylara ait prim tamamen iade olunur.
    Sigorta ettiren, fesih hakkını kullandığı takdirde bu fesih, ihbarın postaya veya notere verildiği tarihi takip eden gün öğleyin saat 12.00’de hüküm ifade eder ve işlememiş sigorta süresine ait prim geri verilmez.

    Bırakma
    Madde 18- Aksine sözleşme yoksa hasarlı mal sigortacıya bırakılamaz.

    ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

    Vergi, Resim ve Harçlar

    Madde 19- Sigorta sözleşmesine, bedeline veya primine ilişkin olarak halen mevcut ve ileride konulabilecek vergi, resim veya harçlarla sigorta sözleşmesinde gösterilen idare masrafı sigorta ettirene aittir.

    Tebliğ ve İhbarlar

    Madde 20- Sigorta ettirenin veya sigortalının ihbar ve tebliğleri sigorta şirketinin merkezine veya sigorta sözleşmesine aracılık yapan acenteye, noter aracılığıyla veya taahhütlü mektupla yapılır.

    Sigorta şirketinin ihbar ve tebliğleri de sigortalı ettirenin veya sigortalının poliçede gösterilen adresine, bu adreslerin değişmiş olması halinde ise sigorta şirketinin merkezine veya sigorta sözleşmesine aracılık yapan acenteye bildirilen son adresine aynı suretle yapılır.

    Taraflara imza karşılığı olarak elden verilen mektup veya telgrafla yapılan ihbar ve tebliğler de taahhütlü mektup hükmündedir.

    Hasarın vukuuna ve tamire başlamaya ait ihbarın önceden mutlaka telgrafla yapılması şarttır.

    Ticari ve Mesleki Sırların Saklı Tutulması

    Madde 21- Sigortacı, sigortalıya ait öğreneceği ticari ve mesleki sırların saklı tutulmamasından doğacak zararlardan sorumludur.

    Yetkili Mahkeme

    Madde 22- Bu poliçeden doğan ihtilaflar sebebiyle sigorta şirketi aleyhine açılacak davalarda yetkili mahkeme, sigorta şirketi merkezinin veya sigorta akdine aracılık yapan acentenin ikametgahının bulunduğu veya hasarın vukua geldiği, sigorta şirketi tarafından açılacak davalarda ise, davalının ikametgahının bulunduğu yerin ticaret davalarına bakmakla görevli mahkemesidir.

    Zaman Aşımı

    Madde 23- Sigorta sözleşmesinden doğan bütün talepler iki yılda zaman aşımına uğrar.

    Özel Şartlar

    Madde 24- Bu Genel Şartlara, varsa bunlara ilişkin klozlara aykırı düşmeyen özel şartlar konulabilir.

    Son Düzenleme Tarihi: 1 Temmuz 2006

    Read more

    Take care of your child

    Insurances for
    your child's future

    Curabitur iaculis ante a nibh vulputate sollicitudin.

    Adresimiz

    Timurlar Sigorta
    Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti.

    Kavaklıdere Mahallesi, Olgunlar Caddesi
    No:36/A Çankaya ANKARA

    Mesajlarınız İçin

    E-Posta:
    info@timurlarsigorta.com

    (+90) 312 354 1012

    Mesai Saatlerimiz
    Haftaiçi 08:30-18:30 / Cumartesi 08:30-15:00